Hírek

A 2023. évi alkotói pályázat díjazott pályamûvei

2023.10.30

A 2023. évi Egymásra Lépni Tilos! alkotói pályázat kategóriánkénti győztesei a következő alkotók és alkotások lettek:

Képzőművészeti alkotások

Első helyezett a II. kerületi közösségi pszichiátriai szolgáltatás alkotócsoportja, a Hajó című alkotásával. A zsűri díjazta azt, hogy közösségként alkottak a szerzők, és nagyon erősnek gondoljuk a pszicho-szociális hátránnyal élő ügyfelek és az ő ellátásukkal foglalkozó csoport üzenetét: mi is itt vagyunk. Itt vagytok és részei vagytok Budapest közösségének.

Második helyezett a Hidegkúti ÉNO alkotócsoportja. A zsűri ebben az esetben is értékelte a közösségi megközelítést, és a kivitelezés különleges technikáját. Az üzenet fontos része az alkotásnak: értsd meg, érezd át, cselekedj. Kulcsüzenet Budapestnek.

Harmadik helyezett Peresztegi Hanna Így legyen című munkája. Képével fontos és értékes hidat alkotott a környezeti és társadalmi fenntarthatósági tényezők között. A két pillér csak egymással karöltve (és a gazdasági fenntarthatósággal holisztikus megközelítésű rendszert alkotva) képes valódi változások elérésére, a bennünket körülvevő világ javainak megtartására és gyarapítására. E szemlélet alkalmazása a budapesti társadalomnak is feladata és felelőssége.

Irodalmi alkotások

Első helyezett Harka Sára Érzékeny című alkotása. A szerző egy jellemző életképet rajzolt meg jelentős beleérző képességről és ezirányú tapasztalatokról tanúbizonyságot téve. A hajléktalanság kérdése, amelyet több szerzőnk is műve fókuszába állított, a rendszerváltozás óta jellemző társadalmi sajátossága a nagyvárosi társadalmunknak. Az első helyezett alkotás túlélési stratégiák bemutatásával vezet minket át egy bevásárlóközpont parkolóján, és segít nekünk abban, hogy új szemlélettel nézzünk azokra a helyzetekre, amelyek sokunkkal megesnek a hétköznapok során. Megjegyezzük, hogy a Pi szám tizedik számjegye az 5. Pont ahány harapás egy zsömle Istvánnak. Köszönjük az élményt, hogy megismerkedhettünk Istvánnal!

Második helyezett Győri-Simon Dóra Cseresznyés Flótás című műve. Az írás szintén a hajléktalanság problémájába enged betekintést, bemutat látszólag egymással köszönőviszonyban sem lévő valóságokat, és megmutatja azt is, hogy mennyi közös van ezekben a világokban, amelyeknek alapja az emberi gondolkodás, a motivációink, az emlékeink, a céljaink és a tudás, ami végletekig relativizálja e valóságok távolságát. Adoktorúr, idei pályázatunk számunkra egyik legkedvesebb alakja, mond egy nagy társadalmi igazságot is nekünk: „nem kell más, csak némi szerencse”. A feladatunk adott: a szerencsefaktort csökkenteni tudatos, célzott cselekvés végrehajtásával.

Harmadik helyezett Szabó Attila Jól csakis a szívével című írása. A mű egy halmozott hátrányokkal rendelkező ember életébe enged bepillantást egy sorsszerű, szerencsés és szerintünk messzire vezető találkozás bemutatásán keresztül. A mű ügyesen lavíroz el bennünket a fogyatékosság és etnikai hovatartozás okozta hátrányos megkülönböztetéstől a kapcsolódás lehetőségéig, az előítéletektől és a diszkriminációtól az elfogadásig és befogadásig, jól érzékeltetve azt a hosszú utat, amelyet a budapesti társadalomnak még meg kell tennie.

Filmes alkotások

Első helyezett a Gulner Gyula Általános Iskola 6.B (azóta 7.B) osztály alkotócsoportjának videója. A hatodik bések verset írtak és videót forgattak, rendeztek, vágtak, szinkront rendeztek. Jól és tudatosan használták a filmes műfaj ma már a legtöbbek számára rendelkezésre álló eszközeit, üzenetük pozitív, motiváló, korukhoz képest érett és közösségteremtő erejű.

Második helyezett a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete (VGYKE) alkotóközössége. Egy igazi szemléletformáló és tudatosságnövelő kisfilmmel pályázott a VGYKE. A kiíró számára is ismertek azok a szemlélet- és tudásbeli korlátok, amelyek megnehezítik a látássérültek mindennapjait a városhasználat során Budapesten. A kisfilm üzen Budapest vezetésének és a városban élő többi embernek egyaránt, üzenetével tudást oszt meg, aminél többet nem adhatunk egy alkotói pályázat keretei között. Gratulálunk a kisfilm készítőinek!

Harmadik helyezett a Hunyadi Mátyás Általános Iskola kisfilmje. Nagyon tömör és erős üzeneteket közvetít a videó, nagyon jól illeszkedik a pályázati kiírásunkba, magunk is meglepődtünk azon, hogy ilyen egyszerű módszerrel és eszközökkel ilyen hatásos alkotást lehet létrehozni. Gratulálunk a fiataloknak, külön kiemelve Benkő Csilla Judit felkészítő tanár motiváló és integráló tevékenységét!

Közönségdíj

Gratulálunk minden pályázati résztvevőnek, akinek a munkáját a zsűri beválasztotta a közönségszavazásra felterjesztett művek közé. Ebben is nagy és szoros verseny volt, szívünk szerint mindenkinek megadtuk volna a szavazáson történő indulás lehetőségét, de a kapacitásaink végesek, így végül 15 alkotás versenyezhetett a közönségdíjakért.

A Facebook elemzése szerint 12 500 ember ért el a posztunk, és 1400-an mutattak aktivitást a művekkel kapcsolatban, tehát igazán sokan fejezték ki véleményüket a szavazás keretében.

Eljött az ideje, hogy bejelentsük a 2023. évi közönségszavazás eredményét.

Első helyezett lett Salamon Zsófia - Ne taposd el az embereket című munkája.

Második helyezett Antal Dorka - Egyenlő című képe.

Harmadik helyezett Bató Nagy Dóra - Egyirányú kórkép című alkotása.

 

A Fővárosi Önkormányzat és a Kiscelli Múzeum különdíja

Az alkotócsoportok között a Gulner Gyula Általános Iskola nyerte el a díjat.

Az egyéni alkotók közt Hernádi Bencét díjazta a felajánló.

 

Minden helyezettünknek és díjazottunknak szívből gratulálunk!

Köszönjük emellett mindenkinek, aki az idei pályázatunkra alkotást adott be, a részvételét és a munkáját!

Fantasztikusak vagytok!