Hírek

Egymásra lépni tilos! 2024. ÉV PÁLYÁZATI KIÍRÁSA

2024.02.17

Egymásra lépni tilos 2024. ÉV PÁLYÁZATI KIÍRÁSA

A Budapest Esély Nonprofit Kft. esélyegyenlőségi kampányának keretében pályázatot hirdet egyéni alkotók és alkotócsoportok számára, melynek mottója ebben az évben:

Egymásra lépni tilos – Együtt élni jó!

Színekben gazdag Budapest

A Budapesten élő emberek közül szinte minden nyolcadik városlakó vallja magát valamilyen, a magyartól eltérő nemzetiségűnek. Lehet, hogy Te is köztük vagy?

Az idei évben olyan pályaműveket várunk, amelyek bemutatják a sokszínű és soknemzetiségű Budapesten való együttélésben rejlő előnyöket, lehetőségeket, és azokat a jó példákat, melyekben megmutatkoznak a közös gondolkodás és cselekvés pozitívumai.

Fogalmazzátok meg a befogadás és társadalmi beilleszkedés kihívásait és jó gyakorlatait, a diszkriminációtól mentes várossá válás szerintetek járható útjait és módját! Mutassátok meg, hogy miben jó és miben van még lehetőség fejlődni a jó és összetartó közösséggé válásban, ahol alapgondolatként egy dolog biztosan összetart bennünket: mindannyian budapestiek vagyunk, ezt a várost tekintjük otthonunknak és ezt a várost akarjuk közösen jobbá tenni!

Beszéljetek nekünk egy sokszínű, befogadó nagyvárosi közösségről a művészet eszközeivel!

1. Milyen pályaműveket várunk?

I. Képzőművészeti alkotás: (rajz, festmény, plakát stb.). A képeket (vagy – pl. festmény, grafika esetén annak fotóját, másolatát) digitálisan, legalább 500dpi felbontásban, JPG formátumban várjuk. A képeket weboldalra és közösségi oldalra is feltöltjük, kérjük ennek figyelembevételét a formátum kiválasztásánál.
II. Kisfilm:
(lehet némafilm, próza, de videoklip, riport is) készülhet bármely, mozgókép rögzítésére alkalmas eszközzel. Hossza maximum 2 perc, formátuma: AVI kiterjesztésben, 720x576 vagy 1024x768 pixel méretben, melyet a megadott e-mailcímre és vagy fájlmegosztó (pl.: Google Drive, WeTransfer), segítségével vagy link megadásával (pl.: YouTube vagy TikTok) várunk.
III. Irodalmi alkotás: (vers, próza), maximum 6000 karakter (szóközök nélkül) terjedelemben. Word dokumentumot várunk, egy-egy írásmű terjedelme nem haladhatja meg a 6000 karaktert, egy dokumentum egy írásművet vagy egy sorozat darabjait tartalmazhatja. A külön írások külön fájlba kerüljenek!

2. Díjazás (kategória-nyertesek és közönségdíjasok egyaránt):

  1. helyezett: 50 000 Ft
  2. helyezett: 40 000 Ft
  3. helyezett: 30 000 Ft

A díjak járulék és adóterheit a Budapest Esély Nonprofit Kft. (kiíró) vállalja.

3. A pályaművek értékelése:

Összesen tizenkét helyezett kerül díjazásra:

  • Minden kategóriában az első három helyezett alkotást díjazzuk, azaz kilenc nyertest hirdetünk.
  • További három, kép formátumban beérkezett alkotás sorsáról a közönség dönt: a beérkezett képeket, amelyek a zsűrizés során nem értek el helyezést, előzetes értékelést követően nyilvánosságra hozzuk az Egymásra Lépni Tilos! Facebook oldalán. A három legtöbb „lájk”-ot kapó pályamű részesül közönségdíjban.

A pályaművek értékelését a Fővárosi Önkormányzat, a Budapest Esély Nonprofit Kft. és szakmai partnerei köréből választott zsűri bírálja el. A zsűri fenntartja a jogot, hogy az egyes helyezésekben nem hirdet nyertest. A kiíró fenntartja a jogot, hogy a nevezők számának és a pályamunkák minőségének függvényében több, kisebb értékű vagy kevesebb, nagyobb értékű pénzdíjat osszon.

A díjazottakat a Fővárosi Önkormányzat külön élményajándékkal is meglepheti.

Pályázz, nyerj és tekints a város kulisszái mögé!

(Az élményajándékok között szerepelhet például: közös fotózás egy kedvenccel az Állatkertben vagy séta a Duna alatti alagútban, esetleg egy látogatás a gellérthegyi víztárolóban stb.)

Egy pályázó több, de legfeljebb 3 pályamunkával, vagy 1 db, legfeljebb 3, egymáshoz szervesen kapcsolódó elemből álló sorozattal nevezhet. Ez esetben a sorozat elemeit a zsűri együttesen értékeli.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. tervei között szerepel a pályaművek kiállítás formájában történő bemutatása a nagyközönség számára és a pályaműveknek a Budapest Esély weboldalain, a közösségi oldalain történő publikálása.

Valamennyi formában benyújtott pályázathoz érvényes, a jelen kiírás mellékletét képező pályázati adatlap és aláírt adatvédelmi nyilatkozat is szükséges, amely letölthető a www.egymasralepnitilos.hu oldalról.

Valamennyi pályázatot az ELT2024@pestesely.hu címre várjuk.

4. Pályamunkák beadásának feltétele

A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelenné válik, és a pályázó díjat nem kaphat, vagy ha ez a díjátadást követően válik ismertté, akkor a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni, visszafizetni. A pályázó a pályázati lap aláírásával a pályamunkájáról kijelenteni, hogy az saját szerzői műve, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői jogát.

5. A pályázat beérkezési határideje
2024. június 21., péntek

A határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

 6. Kik pályázhatnak?

Érvényesen pályázhat minden alkotókedvű, a téma iránt elhivatottságot érző személy vagy alkotócsoport; kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül.

7. Nevezési díj: NINCS

8. Határidők, fontos dátumok:

Pályázat kiírása: 2024. február 15.

Beadási határidő: 2024. június 21.

Közönségdíjakra jelölt képek meghirdetése: 2024. augusztus 5.

Közönség-szavazatok zárása: 2024. augusztus 23.

A pályázat eredményének kihirdetése: 2024. szeptember 06.

9. Szerzői és felhasználói jogok

A pályázat benyújtói a pályamunkához fűződő szerzői jogaik alapján az alábbi keretek között adnak a kiíró részére felhasználási engedélyt:

  • A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben csakis a pályázó nevének feltüntetése mellett.
  • A kiíró, úgyis mint a kiállítás rendezője jogosult a mű nyilvánosságra hozatalára a kiállítás keretében, továbbá a kiállításhoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, internetes felület, reklám stb. keretében.
  • A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót könyvalakban, illetve elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett. Mivel ez a projekt nonprofit jellege folytán a kiírónak főszabály szerint nem hoz bevételt, a pályázó a díjazásról lemond.
  • A pályázatra benevezett pályaművek további, harmadik fél általi, nonprofit jellegű felhasználása a pályázó értesítése, beleegyezése mellett történhet. A pályaművek kiíró vagy harmadik fél általi, nem nonprofit felhasználásáról a pályázó és a pályázat kiírója külön megállapodást köthetnek egymással, melyben az esetleges díjazást egymás között megosztják.
  • A pályázók által megadott elérhetőségeket a pályázat kiírója adatbázisában regisztrálja, azokat harmadik személynek csak a pályázó külön beleegyezésével adja ki.

A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát – a szerzői jogra vonatkozó kitételek kivételével – fenntartja.

A pályázat kiírója a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja, felelősséget e tekintetben nem vállal.

További információ: ELT2024@pestesely.hu e-mailcímen kérhető.