Hírek

(Online) Iskolai Élõ Könyvtár program a Budapest Esély szervezésében

2021.04.15
(Online) Iskolai Élő Könyvtár program
a Budapest Esély szervezésében

 

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Esély Nonprofit Kft. 2010 óta folytatja Egymásra lépni tilos! (www.egymasralepnitilos.hu) antidiszkriminációs kommunikációs kampányát, melynek keretén belül 2021-től működteti az Élő Könyvtár programját (együttműködve a Budapesti Európai Ifjúsági Központtal).

Az Élő Könyvtár egy olyan érzékenyítő foglalkozás, amely egyedülállóan hatékony lehetőséget nyújt az előítéletek csökkentésére azzal, hogy olyan emberek között hív létre építő párbeszédet, akiknek hétköznapi életben  erre kicsi a  lehetősége. Az Élő Könyvtár Könyvei ugyanis olyan előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő csoportok tagjai, akik könnyen válnak társadalmi kirekesztés áldozatává. Vallási vagy nemzetiségi kisebbséghez tartozók, fogyatékosok, valamely betegséggel küzdők illetve szenvedélybetegek, szociálisan hátrányos helyzetű emberek vagy nemi identitásuk és szexuális irányultságuk miatt gyakorta előítélettel közdők, továbbá mindazon tulajdonságokkal rendelkezők, akiket az egyenlő bánsámódról és esélyegyenlőség előmozdításáról szóló jogszabály védelemben részesít.
 
Az Élő Könyvtárban, akárcsak egy hagyományos könyvtár olvasói kikölcsönözhetnek egy-egy "könyvet" egy rövid időre. Miután „elolvasták”, visszahozzák, és ekkor kikölcsönözhetnek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek. A Könyvek párbeszéd útján megosztják tapasztalataikat az őket érő megkülönböztetéssel vagy kirekesztéssel kapcsolatban az Olvasóval.

 A program előnyei:

- Csökkenti az előítéletességet, így segít megelőzni az iskolai kirekesztést és erőszakot

- Elősegíti a diákok közti szolidaritás kialakulását az egyéni különbségek ellenére

- Pozitív szerepmodelleket nyújt a kisebbségekhez tartozó diákok számára

- Tapasztalati tudást ad számos társadalmi kérdésről, amely később beépíthető az oktatásba.

Összességében az Élő Könyvtár program kitűnően alkalmas a NAT-ban is szereplő szociális és állampolgári kompetenciák fejlesztésére.

Ami a megvalósítást illeti, kis idő- és kapacitásigényű. Max. 30 olvasó és kb. 10 Könv részvételével zajlik le a 90 perces Élő Könyvtár, melynek során a diákok (létszámtól függően) 2-3 fős csoportokban. „olvassák” a könyveket. A Könyvekkel való találkozást egy 45 perces előkészítő, ráhangoló foglalkozás előzi meg és egy feldolgozó, értékelő óra követi. A program különösen jól beilleszthető például osztályfőnöki, társadalomismeret, etika, történelem órák tanmenetébe, de egészségnapok, sportnapok programjába is.

Az Élő Könyvtár programban a részvétel az iskolák számára ingyenes, a lebonyolítást – természetesen a pedagógusok közreműködésével-  saját szakembereink végzik. 2021-től az élő könyvtár online változatát is megalkottuk és sikeresen teszteltük.

További információ Lakatos Ildi programszervezőtől kérhető (e-mail: lakatosi@pestesely.hu, tel: a +36 70 321 5683).