Üzenet, célok

Budapest. Főváros. Város tele lehetőségekkel, arcok, sorsok, életek forgatagával. Te élvezed a város sokszínűsége által nyújtott lehetőségeket? Vagy hátrányt szenvedsz valamiben?
Valójában az, hogy egyenlően érvényesüljön, egyenlő lehessen minden ember, a XXI. Században, Európában már nagyon alap dolog---kellene, hogy legyen. A helyzet mégsem ilyen rózsás, sajnos az emberjogi küzdelmek eredményei ellenére ma is megtörténhet, hogy valakit kiközösítenek, testileg vagy lelkileg bántalmaznak származása vagy valamilyen csoporthoz való tartozása miatt. Tény az, hogy a különféle emberek különböző esélyekkel indulnak, és sajnos sokaknak keményen meg kell küzdeni a puszta lehetőségért is. Talán éppen neked is.
Élete során valamilyen szempontból mindenki kerülhet kisebbségbe, vagy hátrányba másokkal szemben: a szőkék, a vörösek, a tájszólással beszélők, az alacsonyak vagy a túl magasak. Talán csak tele a kezed szatyrokkal és ezért vagy hátrányban egy ajtó kinyitásakor….

Grafikon

Azonban ha a hátrány nem pillanatnyi és a helyzethez köthető, hanem bizonyos csoportoknak folyamatosan sokszorosan kell teljesíteni ahhoz, hogy ugyanazt elérjék, mint a többiek, ott baj van az esélyegyenlőséggel. Amikor valaki kora, neme, vallása, származása, vagy társadalmi helyzete miatt kerül hátrányba. akkor diszkriminációról beszélhetünk.

Sokan sokféleképpen gondolkodnak az emberek közötti esélyegyenlőségről, de az mindenkinek fáj, ha őt éri hátrányos megkülönböztetés, igazságtalanság, vagy éppen csak figyelmetlenség. Az emberi jogokat úgy tűnik, nem csak kivívni volt nehéz a történelem során, de a papírra lefektetett elveket nap mint nap meg kell védeni a gyakorlatban. Ehhez megfelelő törvények és programok kellenek, de szükséges a tudatos, modern állampolgár is, aki felelősen tekint elesettebb társaira és kiáll mellettük, értük.

Valójában sokszor az sem elég, ha mindenkit egyenlően sikerül(ne) kezelni. Az elesetteknek konkrétan előnyös megkülönböztetésre, egyfajta létrára van szükségük ahhoz, hogy hátrányukat leküzdjék. (Próbálj csak meg bekötött szemmel átmenni egy zebrán.) Számukra segítség lehet a megfelelő oktatás, egy pozitívan megkülönböztető törvény, a másik ember önkéntes segítsége, vagy egy kis figyelmesség is.

Hogy Budapest élhetőbb, kellemesebb, mindenki számára lehetőségeket nyújtó város lehessen,
„Több, mint esély” címmel elkészült a város esélyegyenlőségi programja, ami irányadó dokumentum Magyarország számára is. És te, modern budapesti? Valóban AKTÍVAN járod a várost? Érzékenyen, vagy akárhogy is, de reagálsz, ha (akár mással szemben) igazságtalanságot tapasztalsz? Nem AZ EGYÉN ÍRJA A TÖRTÉNELMET!?

Vannak, akik csak élvezik a kapott esélyeket, észre sem veszik mások problémáit, többen viszont valóban aktívan fellépnek embertársaikért és önmagukért, még akkor is, ha az bátorságot kíván.
Az Egymásra lépni tilos! kampányban tehát nem konkrétan az kell a városnak, hogy LEGYÉL TE IS AKTIVISTA, de szinte... Mert a törvények betartása mellett a társadalmi igazságosság érvényesüléséhez szükség van az emberségre, az emberre, ránk.